Uienweetjes
Zoals je misschien wel weet kan een ui op veel manieren bereid worden. Dat komt goed uit want het eten van een ui is erg gezond!
Feit is dat Uien veel mineralen (kalium, fosfor, ijzer en calcium) en vitamine B en C bevatten. Bovendien versterken ze de botten en gewrichten waardoor je minder risico loopt op reuma. Een ui op je nachtkastje leggen als je verkouden bent helpt echt. Het zorgt voor een open neus en een betere nachtrust.
Hoe maak je een ui het beste schoon?
Snijd het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden.
Bereidingstijden ui:
Uien kun je op veel verschillende manieren klaarmaken:
Fruiten/bakken: 2 – 4 minuten
- Koken: ca. 10 minuten
- Smoren: ca. 30 minuten
- Stomen: ca. 40 minuten
- Grillen: 15-20 minuten
Kopen
Uien koop je meestal in handige netjes. Kijk of ze droog zijn en voel of ze stevig zijn.
Hoe bewaar ik een ui?
Uien kun je tot 2 maanden bewaren op een koele (12-15 °C), donkere en niet vochtige plaats. In een kelder of een garage (waar het niet te heet wordt) bijvoorbeeld. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes ui tot 3 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18 °C.
Wist je dat?
Een ui weegt gemiddeld 100 gram. Met een kop uiensoep of een bord hachee zit je dus zo aan de helft van je dagelijkse portie groenten van 250 gram! Ook een ui door de sla, jus of pastasaus is een prima bijdrage aan je dagelijkse portie groenten.